Pracownia Endoskopii
Dysponujemy nowocześnie wyposażoną pracownią endoskopową z torem wizyjnym tj. monitorami, na których lekarz wykonujący badanie widzi obraz narządu, który w danym momencie jest badany np. żołądek czy jelito grube.
W Pracowni wykonujemy diagnostykę zarówno górnego jak i dolnego odcinka przewodu pokarmowego, istnieje także możliwość wykonywania zabiegów, tamowania krwawienia, polipektomii, pobierania materiału - wycinków do badania histopatologicznego z podejrzanych zmian.
Pracownia, w kooperacji z Blokiem Operacyjnym, wykonuje endoskopową gastrostomię odżywczą - PEG. Jest to szczególnie ważny zabieg u pacjentów, którzy nie mogą być odżywiani drogą doustną z uwagi np. na przeszkodę w obrębie np. gardła, przełyku bądź ich doustny żywienie jest niebezpieczne dla ich zdrowia i życia, obarczone ryzykiem zachłyśnięcia się np. w przebiegu chorób neurologicznych. Założenie gastrostomii endoskopowej PEG pozwala na pełnowartościowe żywienie dojelitowe pacjenta, które jest prowadzone we współpracy z Poradnią Żywieniową.
Zapisy na badania endoskopowe oraz dodatkowe informacje Pacjent może uzyskać podczas wizyty w Poradni chirurgicznej, bądź kontaktując się bezpośrednio z Rejestracją Pracowni endoskopowej pod numerem telefonu 32 233-24-24 wew. 263
Przed planowanym badaniem endoskopowym prosimy o zapoznanie się ze sposobem przygotowanie się do badania. Poniżej zamieszczono sposób przygotowania się pacjenta do badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego (żołądka, dwunastnicy) tzw. gastroskopii oraz dolnego odcinka przewodu pokarmowego (jelita grubego) tzw. kolonoskopii, a także krótkie opisy sposobu przeprowadzenia badania: https://bip.szpitalpyskowice.powiatgliwicki.finn.pl/bipkod/27827248
email: da@szpitalpyskowice.com.pl tel.:(32) 2332424 fax: (32) 2332424 w.283 , w dniu: 06‑10‑2021 10:41:38
email: da@szpitalpyskowice.com.pl tel.:(32) 2332424 fax: (32) 2332424 w.283 , w dniu: 06‑10‑2021 10:41:38
Lp. | Rodzaj zmiany | article-history-date-create | Wytworzono przez | Wprowadzono przez | Akcje |
---|